Charisma vs grote borsten

Charisma heb je of je hebt het niet. Om het begrip even samen te vatten: als je charismatisch bent, heb je een persoonlijkheid die mensen aanspreekt en die je -positief of negatief- kunt inzetten om de massa in beweging te zetten.

We kunnen discussiëren over wat een individu charismatisch maakt, maar het blijft een bijzonder fenomeen. Dat er mensen zijn die een natuurlijk overwicht hebben op mensen, die iets uitstralen wat anderen aanspreekt of juist totaal niet.

Nu volgt een gedurfd statement. Dames, u kunt nog afhaken.

Vrouwen hebben zelden charisma. Als ze het hebben, heeft dat met seks te maken, of met hun mannelijke gedrag. Vrouwen die te koop lopen met hun goede looks en hun seksualiteit en dit goed kunnen verkopen, zijn populair. Ze spreken tot de verbeelding van mannen en vrouwen. Vrouwen die veel masculien gedrag vertonen, zijn vaak succesvol in een mannenwereld en hangen daar een statussymbool aan zoals mannen dat doen. Dat maakt hen populair bij een breder publiek.

Vrouwen doen wat ze doen om vrouwen de baas te kunnen en mannen aan hun kant te krijgen.

Vrouwen zijn vaak ook niet grappig. Ik ken bijna geen vrouwen met een goed gevoel voor humor. Ook vrouwen die het tot het podium hebben geschopt, vind ik vaak niet grappig. Naar hen kijken zorgt eerder voor een moment van plaatsvervangende schaamte en weer even dat gevoel: “jep, vrouwen zijn niet grappig.” 

Vrouwen die niet beschikken over “gevoel voor humor”, een goddelijk lijf of een lage stem, maar toch charisma hebben, gooien het over een andere boeg. Ze gebruiken hun eigen ervaringen om anderen te helpen. Van helpen worden vrouwen namelijk gelukkig. Het zorgen voor anderen, het moeder Teresa-gedrag, het bieden van een luisterend oor of het creëren van een platform voor lotgenoten. Daarmee spreken ze hun vrouwelijke soortgenoten aan. Mannen laten hen “lekker hun vrouwendingetjes doen”.

Voor mannen is het gemakkelijker om gehoord te worden door mannen en vrouwen. Zij kunnen hun charisma in de strijd gooien en worden bewonderd door mannen (no homo) en begeerd door vrouwen. Als mannen collectief zouden toegeven dat ze tegen een vrouw opkijken, dan stort alles wat ik op school geleerd heb in.

Als vrouw heb je het niet gemakkelijk. Als man ook niet, de verwachtingen zijn wellicht nog hoger. Maar als vrouw is het bijna onmogelijk om je op je hoge hakken staande te houden in een maatschappij die toch nog steeds meer gericht is op mannen en hun carrière.

Charisma bij vrouwen, het is te vergelijken met het hebben van grote borsten. Je weet nooit 100% zeker of je iets gedaan krijgt door je goede punten of door je goede argumenten.

3 Comments

 1. blub 06/03/2013 at 21:53 #

  Koningin beatrix ?
  margret thatcher ?

  Reply

  • Marieta 07/03/2013 at 21:49 #

   Beatrix is geen koningin geworden door haar charisma, ze heeft charisma gekregen door haar rol als koningin.
   Margret Thatcher is een vrouw met het charisma van een man. Haar masculiene kwaliteiten hebben haar de naam Iron Lady gegeven. Madeline Albright, Rita Verdonk of Angela Merkel hebben diezelde kwaliteiten.

   Reply

 2. Henckques 10/05/2013 at 23:56 #

  Inderdaad een gewaagd statement, maar ik ben het deels met je eens: volgens mij komt de boodschap bij vrouwen ‘in real life’ vaak niet goed over wegens gebrek aan overtuigingskracht, wat weer kan samenhangen met het natuurlijke overwicht waar je over schreef.

  Op schrift denk ik daar echter anders over. Vrouwen kunnen heel creatief zijn met woorden, en daar kunnen ook leuke grappen uit voortvloeien. Hierbij denk ik bijvoorbeeld aan @De_massa met haar visie op de boemerang, Bar en Christine, en in Thieme dingen doen.

  Natuurlijk komt charisma niet tot uiting op papier, daarom ben ik het zoals gezegd deels met je eens, maar over de stelling dat vrouwen niet grappig zijn / geen gevoel voor humor zouden hebben, denk ik toch anders.

  Overigens kan ik in het echt ook wel om vrouwen lachen als ze spontane grapjes maken. Op het podium wordt er echter een verwachting gecreëerd, namelijk dat wat de dame in kwestie gaat zeggen een poging tot grappig-zijn is, waardoor het een averechts effect heeft.

  Reply

Leave a Reply